Чому Яценюк віддає "Межигір’я" Ахметову?
Арсеній Яценюк все ще не "забезпечив передачу у державну власність" "Межигір’я". Що це, як не злочинна бездіяльність?
Наразі на території комплексу працюють майже 200 людей, які отримують зарплатню, доглядають господарство/ Деякі з працівників – це переселенці з Донбасу, що живуть в одному з будинків "Межигір’я". Окрім того, на території комплексу базується один із добровольчих батальйонів МВС, який зараз несе службу на передовій у Пісках та Авдіївці – громада резиденції цілий рік годує тих, хто перебуває на ротації чи на навчаннях.
І ось програма "Гроші" на телеканалі "1+1" провела "розслідування" і з’ясувала, що екс-резиденцію Януковича вже зовсім скоро може прибрати до своїх рук… Ахметов! Запитаєте, як-так? Виявляється, Сергій Клюєв, який донедавна був номінальним власником "Межигір’я", продав свою частку компанії "Танталіт", яка також була одним зі співвласників, а також меншу частину – невідомому широкому загалові юристу Олександру Приймаку.
Цей юрист розпочав юридичну війну за те, аби взяти резиденцію під контроль. Окрім цього, за останній рік компанія Ахметова "Київенерго" нарахувала компанії "Танталіт" багатомільйонні рахунки за спожиту електроенергію. А оскільки рахунки "Танталіту" заблоковані, то через суд "Київенерго" може домогтись, аби борг їй повернули в натурі – ось у такий нехитрий спосіб резиденція, прихоплена колись злодійкуватим крадієм шапок, а за сумісництвом – президентом, може перейти у власність колишнього патрона і спонсора горе-президента – Ріната Ахметова! Вуаля!..
Про зв’язки Арсенія Яценюка та Ріната Ахметова вже неодноразово повідомляли медіа, тому це не може не наводити на думку, що і в цьому пікантному питанні вони, так би мовити, плідно співпрацюють... Як?
Саме Яценюк як прем’єр-міністр був зобов’язаний виконати постанову Верховної Ради "Про повернення урядової резиденції "Межигір’я" у державну власність", ухвалення якої ініціювали нардепи з фракції "Свободи" ще 23 лютого 2014 року! Ця постанова, проголосована Верховною Радою, містила всього 3 пункти: про повернення резиденції у державну власність, про дату набрання чинності та про виконання постанови.
Цитую третій і основний пункт: "Кабінету Міністрів України та уповноваженим органам державної влади у десятиденний строк з дня набрання чинності цією Постановою провести відповідні заходи та забезпечити передачу майна комплексу відпочинку "Пуща-Водиця" урочища "Межигір’я" (урядову резиденцію "Межигір’я") у державну власність".
З того часу пройшло більше року, однак Арсеній Яценюк все ще не "забезпечив передачу у державну власність" "Межигір’я". Що це, як не злочинна бездіяльність?
Саме Арсеній Петрович як очільник Кабміну повинен був за 10 днів забезпечити повернення у державну власність резиденції. Однак саме Яценюк (очевидно, через вплив Ахметова) своєю бездіяльністю фактично зробив усе, щоби резиденція вже незабаром фактично повернулась Януковичу – через підконтрольне Ахметову "Київенерго".
Після перегляду програми "Гроші" складається враження, що журналісти провели розслідування не задля викриття аферистів, а для відбілення основної дійової особи – Арсенія Яценюка та його команди. Зокрема, журналісти цілу програму не могли визначити, хто ж такий Антон Геращенко, спершу протитрувавши його, як "заступника міністра внутрішніх справ", а згодом – як "народного депутата України". Попри те, що саме цей скандально відомий діяч Народного фронту був головним речником передачі.
Окрім того, ще одним коментатором у сюжеті, який засуджував спроби зацікавлених осіб заробити на "Межигір’ї", був інший нардеп від "Народного фронту" – Микола Величкович. Як говорять у народі в подібних випадках, "на злодієві шапка горить" (либонь, невипадково та шапка всюди випливає – схоже, одному "шапкокраду" інший злодюжка хоче зробити непоганий презент у вигляді ще однієї "шапочки" – резиденції "Межигір`я"…).
А щодо самої долі резиденції, на мій погляд, найкращим виходом із ситуації було би взяття "Межигір’я" на баланс одного з державних підприємств у якості речового доказу в справі про корупцію Януковича. А всіх людей, які зараз доглядають територію комплексу, взяти на роботу в держпідприємство.
Всі речі Генпрокуратура, спільно з активістами, повинна описати, включно з найдрібнішими деталями – камерами, автомашинами тощо. Також ГПУ повинна порушити кримінальну справу за злочинну бездіяльність уряду, який за рік не зробив нічого для повернення у народну власність "Межигір’я".
Втім, історія з "Межигір’ям" – це лише маленький епізод довгої розмови на тему "а що ж зробив уряд і правоохоронці, щоби визнати Януковича і його поплічників злочинцями, після чого законно конфіскувати все їхнє майно?". І зауважимо: жоден українець надовго не замислиться над очевидною відповіддю, оскільки ні Яценюк, ні Аваков в цьому напрямку за рік не зробили геть нічого.
Єдине, що з наснагою, не покладаючи рук і, треба визнати, вигадливо робить "сильна команда для складних часів"– систематично "переводить стрілки". Оце, – перекладати з власної хворої голови на чиюсь здорову – у наших "камікадзе" наразі виходить найкраще. Особливо з допомогою підленьких замовних кампаній проти неугодних опонентів у ЗМІ.